Apa Itu Customer Base? Ini Definisi dan Tips Mengembangkannya

  • Home
  • BISNIS
  • Apa Itu Customer Base? Ini Definisi dan Tips Mengembangkannya
Apa Itu Customer Base

Berbicara mengenai pelanggan dalam perniagaan, sudah tentu ini akan berhubung dengan pelanggan dalam perniagaan Anda. Setiap pelaku perniagaan pasti menginginkan kestabilan dalam perniagaannya.

Kestabilan dalam perniagaan salah satunya boleh diupayakan dengan mempunyai pelanggan atau pelanggan tetap atau pelanggan yang setia terhadap perniagaan Anda.

Lalu bagaimana tips membina pelanggan agar setia? Mempelajari lebih lanjut mengenai pangkalan pelanggan artinya Anda berupaya untuk mendapatkan pelanggan yang setia. Simak melalui pembahasan lengkap berikut ini.

Apa Itu Customer Base?

Pernahkah terpikir oleh Anda jika Anda mempunyai pelanggan yang setia membeli atau menggunakan produk Anda? Dalam perniagaan, ada juga yang dinamakan customer base.

Customer base adalah kumpulan perniagaan pelanggan yang mana mereka dikategorikan sebagai pelanggan setia, terutamanya jika dibandingkan dengan jenis pelanggan lain.

Pangkalan pelanggan mengandungi kumpulan pelanggan yang senang menggunakan produk Anda, sehingga berpeluang untuk terus melakukan pembelian terhadap produk Anda.

Mereka merasa mempunyai sifat khusus terhadap produk Anda. Kerananya, setiap anda meluncurkan produk baru, mereka akan kembali produk tanpa memerlukan lebih banyak pertimbangan jika ingin membelinya.

Mungkin pernah terlintas di benak Anda bahawa seorang pelanggan yang memahami wataknya, cenderung menjadi lebih setia berbanding pelanggan yang banyak namun hanya membeli sesekali kerana merasa tidak sesuai dengan produk Anda. Dan pangkalan pelanggan artinya Anda akan dibantu untuk menganalisis karakter dari perniagaan pelanggan Anda.

Hal tersebut akan membantu anda memulakan produk baru, di mana produk Anda akan dapat dengan mudah mereka terima kerana rasa sesuai dan sesuai dengan mereka.

Menjadi sebuah keharusan juga bagi Anda, memahami calon pelanggan dari produk perniagaan yang akan Anda luncurkan. Dan yang perlu diperhatikan, adalah mereka yang ada dalam asas pelanggan biasanya mempunyai keterlibatan dalam perniagaan.

Maksudnya ialah, mereka membeli produk atau layanan perniagaan anda untuk memenuhi keperluan perniagaan, serta untuk menyelesaikan masalah dalam perniagaan mereka.

Sebuah perniagaan besar biasanya akan melakukan analisis pelanggan dan kajian pasaran untuk mendapatkan pangkalan pelanggan yang berkualiti.

Asas pelanggan yang berkualiti akan memberi pengaruh positif kepada perniagaan anda. Contohnya seperti peningkatan pendapatan dan keuntungan perniagaan, lalu bertambahnya loyalitas pelanggan terhadap perniagaan Anda, dan masih banyak pengaruh baik lain yang dapat ditimbulkan karenanya.

Dengan memahami basis pelanggan artinya Anda dapat menyusun strategi terbaik untuk kestabilan dan perkembangan bisnis. Dengan begitu perniagaan anda boleh lebih berkembang dan berterusan.

Contohnya, dengan memahami asas pelanggan ini, anda boleh menyusun strategi pemasaran dan kaedah periklanan yang tepat supaya dapat menjangkau banyak pelanggan.

Baca Juga: Apa Itu Customer? Pengertian, Jenis dan Karakteristiknya

Ekuiti Jenama Berasaskan Pelanggan

Ekuiti Jenama Berasaskan Pelanggan menjadi satu pendekatan ekuiti jenama yang lebih menekankan sudut pandang pelanggan. Strategi ini biasa juga digunakan dengan CBBE.

Keller menyebut dalam bukunya Strategic Brand Management, bahawa konsep dasar CBBE adalah kekuatan jenama berdasarkan pengalaman pengguna daripada apa yang pernah dipelajari, dirasai, dilihat dan didengari selama beberapa waktu.

Menurut Keller, pengetahuan jenama yang terdiri daripada kesedaran jenama dan imej jenama merupakan pokok dalam membina ekuitas sesuatu merek atau jenama.

Jadi, kesimpulannya adalah sebuah ekuiti jenama akan terbentuk apabila pengguna mempunyai tahap kesedaran yang tinggi dan merasa akrab terhadap sesuatu jenama. Mereka juga mempunyai asosiasi merek yang kuat, positif dan unik dalam ingatannya.

Sehingga untuk meningkatkan ekuiti jenama kepada pelanggan, anda harus memberikan kesan yang dapat membolehkan pengguna mengetahui keberadaan sebuah merek, mengenali, serta kelebihannya.

CBBE yang tinggi dapat memberikan keuntungan bagi jenama seperti meningkatkannya loyalitas pengguna. Walaupun berlaku kenaikan harga, pengguna menjadi lebih sensitif terhadap penurunan harga, dan sebagainya.

Sebuah jenama dikatakan mempunyai CBBE yang tinggi pada masa konsumen dapat memberikan respon yang positif terhadap produk, harga, atau komunikasi apabila produk dibandingkan dengan produk yang tidak bermerek.

Pangkalan Pelanggan Jenis-Jenis

Jenis pangkalan pelanggan dapat ditentukan berdasarkan analisis asas pelanggan, baik yang diperoleh daripada kajian pasar, hasil pengamatan terhadap pesaing perniagaan mahupun tinjauan pengalaman pelanggan.

Jadi, Anda akan mendapat jenis pelanggan yang lebih spesifik. Namun, secara umum beberapa jenis asas pelanggan di bawah ini boleh Anda pahami terlebih dahulu.

1. Pelanggan Setia (Loyal Customer)

Loyal Customer adalah seseorang atau kelompok yang membeli atau menggunakan jasa layanan mahupun produk Anda secara teratur, serta konsisten. Setidaknya dalam jangka waktu satu tahun.

Pelanggan Setia ini adalah penyumbang paling signifikan dalam pendapatan perniagaan anda. Oleh kerana itu, penting bagi anda mengekalkan asas pelanggan jenis ini.

Anda dapat menjaga dan mempertahankan pelanggan setia ini dengan memberikan promo khusus bagi pelanggan yang sudah menggunakan produk dalam jangka waktu tertentu.

Atau Anda juga dapat memberikan ganjaran lain yang dapat membuat pelanggan setia merasa senang dan puas terhadap perniagaan Anda.

2. Pendapatan Berulang (Recurring Revenue)

Recurring Revenue merupakan jenis asas pelanggan yang datang pada perniagaan yang mengutamakan sisi layanan.

Jenis asas pelanggan berbentuk keanggotaan, langganan, atau akses berbayar untuk dapat menikmati layanan yang ditawarkan dalam perniagaan anda.

Pendapatan berulang ini menjadikan asas pelanggan menjadi penyumbang terbesar pendapatan perniagaan Anda, sesuai dengan keaktifan pelanggan menggunakan layanan bisnis.

Contohnya seperti penggunaan beberapa aplikasi, misalnya Netflix, Google Play Book, Spotify dan masih banyak lagi. Baik yang menawarkan keanggotaan, juga langganan melalui layanan premium.

3. Pelanggan Umum

Jenis asas pelanggan ini adalah semua pelanggan yang melakukan pembelian terhadap sesuatu produk atau layanan, paling tidak satu kali dalam satu tahun.

Asas pelanggan ini boleh datang dari pelbagai latar belakang dorongan dalam melakukan pembelian.

Alasan kedatangannya ada yang pasti berminat untuk mencuba produk perniagaan Anda, kebetulan sedang survey beberapa produk yang diperlukan daripada beberapa jenama.

Ada pula yang membeli kerana tawaran yang anda berikan menarik bagi mereka. Jadi, boleh dikatakan pelanggan umum ini merupakan hasil daripada perniagaan anda dalam mengenalkan produk kepada pasar.

Baca Juga: Inbound Marketing: Efektif Meningkatkan Jumlah Pelanggan?

Tips Membangun Pangkalan Pelanggan

Membangun Basis Customer penting bagi setiap perniagaan yang ingin berkembang. Jika perniagaan anda tergolong baru, pangkalan pelanggan akan membantu mengenali sasaran pasaran daripada produk.

Kalaupun perniagaan anda sudah berjalan cukup lama, asas pelanggan akan memberikan kesan yang signifikan kepada perkembangan perniagaan semasa anda membangunnya secara optimum.

Berikut beberapa tips yang boleh anda lakukan untuk membina asas perniagaan pelanggan anda.

1. Optimalkan Media Sosial untuk Kesedaran Jenama Bangunan

Kini, Anda tidak perlu meragui lagi kekuatan dari media sosial dengan segala kelebihannya.

Pelbagai platform media sosial dengan penggunanya yang tersebar di seluruh dunia, menjadikan apa yang dibagikan di dalamnya dengan cepat untuk dijangkau oleh banyak orang.

Anda boleh memanfaatkan media sosial untuk meningkatkan kesedaran jenama agar jenama Anda boleh dikenali oleh banyak orang. Oleh kerana di era transformasi digital ini, media sosial tidak hanya menjadi tempat untuk berkongsi momen dan sekadar hiburan semata-mata.

Namun begitu, telah banyak pebisnis yang memanfaatkan media sosial sebagai platform memperkenalkan produk mereka. Bahkan, saat ini sudah khusus dikembangkan melalui pemasaran media sosial. Oleh kerana itu, media sosial sudah banyak digunakan sebagai platform yang memberi kesan kepada sesuatu jenama.

Melalui media sosial, Anda dapat menjangkau pangkalan pelanggan yang berpotensi dari pelbagai karakter, usia, dan ketertarikannya. Beberapa hal yang boleh anda lakukan dalam mengoptimumkan media sosial iaitu menyebarkan kandungan yang memuatkan gambar dan copywriting promosi dan maklumat produk.

Kemudian, Anda juga boleh memasang iklan supaya produk jenama Anda boleh dijangkau oleh orang yang sesuai dengan algoritma masing-masing media sosial.

Anda juga boleh melakukannya di banyak jenis media sosial dan tidak hanya terpaku pada satu jenis media sosial sahaja. Misal dengan melalui Instagram, Facebook, YouTube, TikTok, Twitter dan lain-lain.

2. Membangun Customer Service yang Berkualitas

Perkhidmatan pelanggan yang diberikan akan memberi kesan yang cukup signifikan kepada kepuasan pelanggan terhadap sesuatu jenama.

Sebagus apa pun produk Anda, masa pelayanan yang diberikan terasa kurang memuaskan bagi pelanggan, mereka boleh mempunyai potensi untuk berhenti menjadi pelanggan Anda.

Selepas kesedaran jenama yang anda bangunkan melalui media sosial, anda akan mendapat maklumat selanjutnya daripada perniagaan adalah perkhidmatan pelanggan.

Perkhidmatan pelanggan mempunyai peranan penting terhadap perniagaan Anda dalam menjaga imej jenama, memberikan maklumat yang sesuai dan memenuhi kepuasan pelanggan.

Hal tersebut menjadi dasar Anda untuk membina pangkalan pelanggan dengan optimum. Mereka yang merasa puas terhadap pelayanan perniagaan anda, akan menjaga loyalitasnya terhadap perniagaan anda.

3. Optimalkan Laman Web atau Blog Perusahaan

Mempunyai laman web bagi sesuatu jenama akan menambah kepercayaan bagi perniagaan anda. Jika anda sudah mempunyai platform laman web atau blog, anda boleh mengoptimalkannya untuk membina asas pelanggan untuk perniagaan.

Anda boleh berkongsi maklumat terpercaya bagi para pelanggan dan kandungan percuma yang bermanfaat dan berkualiti untuk mewujudkan kuasa jenama.

Sebagai contoh, anda boleh berkongsi kandungan artikel yang berkaitan dengan pelanggan, memberikan maklumat produk atau layanan yang anda tawarkan dan masih banyak lagi.

Anda juga boleh menambahkan ciri agar langsung berhubung dengan perkhidmatan pelanggan apabila mereka berminat dengan produk atau layanan perniagaan anda.

Baca Juga: Mengenal Jenis Targeting Customer Match, Jangkau Pelanggan Anda di Internet

Soalan Seputar Customer Base

Memahami apa itu asas pelanggan mungkin akan menimbulkan beberapa soalan yang ingin diketahui dan boleh difahami dengan lebih sederhana. Anda boleh menyimaknya pada beberapa soalan berikut.

a. Apa yang Dimaksud Customer Base dalam Berbisnis?

Customer base adalah kumpulan pelanggan perniagaan yang mana mereka adalah pelanggan yang setia jika dibanding pelanggan lain.

Asas pelanggan mengandungi pelanggan yang senang menggunakan produk anda sehingga terus melakukan pembelian berulang terhadap produk yang anda tawarkan.

Mereka merasa mempunyai sifat khusus terhadap jenama Anda. Sehingga setiap anda meluncurkan produk baru, mereka tidak memerlukan lebih banyak pertimbangan jika ingin membelinya.

Jika Anda mempunyai sesuatu produk, maka Anda boleh mendapatkan pangkalan pelanggan Anda pada data riwayat mereka melakukan pembelian terhadap produk Anda.

b. Apa yang Menjadi Basis dari Customer Base?

Basis dari pangkalan pelanggan adalah intensitas pelanggan dalam melakukan transaksi pembelian ulang pada produk perniagaan. Atau juga mereka yang menggunakan produk jenama secara berulang.

Selain itu, asas pelanggan juga dapat kumpulan dengan ciri-ciri tertentu atau sasaran perniagaan yang diperoleh daripada hasil penyelidikan pasaran yang dilakukan.

c. Apa Hubungan Customer yang Loyal dengan Customer Base?

Asas pelanggan memberikan maklumat kepada anda mengenai seberapa sering seseorang melakukan pembelian atau menggunakan produk perniagaan anda secara berulang. Maklumat tersebut menunjukkan siapa sahaja pelanggan yang setia terhadap produk perniagaan Anda.

Baca Juga: 14 Jenis-Tipe Pelanggan Bisnis serta Cara Tepat Melayaninya!

penutup

Sebagai seorang pebisnis yang terus ingin berkembang bersama perniagaannya, memahami asas pelanggan menjadi salah satu perkara yang penting dan perlu dipelajari bagi setiap perniagaan.

Dengan beberapa manfaat yang diperoleh dengan adanya pangkalan pelanggan, Anda boleh menyusun strategi pemasaran yang lebih matang untuk setiap produk atau layanan yang akan Anda tawarkan. Masih bingung bagaimana memulakannya? Anda juga boleh gunakan layanan konsultasi kami dengan klik banner di bawah!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *